2009/05/26

Parcarea, Amenda, Contestatia si Avertismentul...

Si iata ca, intrucat e un oras civilizat (nu?), Clujul se mandreste cu o ceata de baieti cu puternic caracter civic, baieti care nu contenesc de la a dojeni si mustra pe cei nepasatori si inculti in ale hotararilor de consiliu local. Nimic de zis, se vede clar ca lucrurile merg inspre bine, insa, de multe ori iti vine sa te crucesti cand vezi ce dovada de exces de zel manifesta bugetarii urbei pentru a pastra ordinea si disciplina in unicul si inegalabilul oras. Voi face in continuare referire la patania personala , si anume faptul ca, la pauza de masa de la 13:30, avand masina parcata pe strada Emil Racovita (ca in oricare alta zi) m-am trezit cu o hartie sub stergatorul aferent pasagerului din dreapta, hartie ce reprezenta o nota de constatare pentru ca am incalcat Hotararea Consiliului Local (HCL) nr. 149/2009 ...pfffuai... Va spune ceva HCL 149/2009? Mie nu... motiv pentru care nu prea am reusit sa imi dau seama cum de am incalcat-o... Am plecat deci spre Primarie pt ca sa ma lamuresc ce e cu hotararea ...lu' peshte... pe care am incalcat-o, si evident ca am decis ca voi lasa masina in parcarea supra-terana al primariei... Dupa ce am cheltuit FIX 30 minute din tichetul de parcare pentru a gasi un loc liber, pe parcursul carora am asistat la nu mai putin de 2 (DOUA) accidente usoare soldate cu zgarierea, ruperea si spargerea nemiloasa a diverselor componente implicate (spoilere, faruri, stopuri, etc...), la nenumarate claxoane si injuraturi ...giizaas... , m-am deplasat la serviciul de informatii. In fine... dupa o serie nenumarata de "mergeti va rog la etajul 2 prima pe stanga, a doua pe dreapta si a treia pe stanga din nou, cautati pe d-l Xulescu si spunte-i ca vreti cu Yulescu de la control trafic rutier"...pfffuai... am dat de fapt peste o doamna draguta care m-a invitat sa lecturez o copie xerox a HCL in cauza, pe care scria mare "Pentru Consultare Publica"...noa, nu-i chiar asa rau... in cele din urma m-am luminat - am aflat ca HCL 149/2009 Art.1 Lit.B specifica urmatoarele:
Art 1. Constituie contraventie oprirea, stationarea si parcarea vehiculelor / autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca in alte locuri decat cele legal amenajate de catre Primaria municipiului Cluj-Napoca, dupa cum urmeaza: a) ...bla bla... ceva prostii despre vehicule transport persoane si marfa peste 2 tone ... b) oprirea, stationarea vehiculelor/ autovehiculelor pe trotuar;
...ahaaaa... ...stai ca mai scrie ceva...
Art. 2 Contraventiile prevazute la art. 1 se sanctioneaza cu amenda contraventionala, dupa cum urmeaza: a) cu amenda de la 200 400 lei, contraventiile stabilite la art. 1 lit. b, c, d, e si f;
...noa, NASOL... Dupa ce am discutat putin cu o doamna de la relatii cu publicul, incercand sa ii explic ca nu am parcat PE trotuar ci pe bordura, si ca ma asteptam ca baietii aia sa imi lase un bilet ca sa imi mut masina in loc de constatarea ...a lu'peshte... cum ca sunt un contravenient, am fost sfatuit sa depun o contestatie si sa astept raspuns - zis si facut... Am motivat solicitarea de a mi se anula sanctiunea prin faptul ca: - nu existau indicatoare care sa ma atentioneze ca e interzis sa parchezi pe trotuar (respectiv pe bordura in cazul meu) - de unde sa stiu ca incalc legea (fie ea si o HCL) ? - pe strada Masinistilor marcajele de parcare sunt explicit realizate pt a parca cu o roata pe trotuar, iar pe Emil Racovita nu existau nici un fel de elemente distinctive - eram parcat cu 2 roti pe bordura, NU pe trotuar (...aveam pe trotuar cele 2 roti de pe partea stanga...) - am parcat astfel incat sa NU obstructionez accesul pietonilor, al carucioarelor de copii si al personelor cu handicap (lucru care se observa si din fotografia constatatorului) - un avertisment care sa ma instiinteze de faptul ca incalc o HCL era suficient in prima faza, intrucat daca as fi perseverat in a incalca legea si dupa ce am fost informat de aceasta, atunci chiar merit sa fiu sanctionat. Finalul nu este spectaculos, insa este o surpriza placuta pt mine... Am primit raspuns cum ca mi s-a intocmit proces verbal de constatare a contraventiei, cu avertisment (Politia Comunitara a decis sa NU ma sanctioneze financiar). Bottom line... - Ma bucur ca se dau amenzi celor care nu respecta legea (fie ea si o HCL) - Ma bucur ca pot sa contest o amenda si in termen legal sa mi se raspunda conform solicitarii (asta in cazul in care solicitarea e intemeiata, cum consider ca a fost cazul de fata) - E mult mai usor sa te adresezi cuiva intr-o institutie de stat decat era acum 4-5 ani. Nu e mult, dar se vede ca ceva s-a schimbat spre bine. - Ma intristeaza faptul ca baietii de la politie (fie ea si comunitara) stau inca la "prins iepuri" in loc sa imparta fluturasi cu un sumar simplu al hotararilor noi - Daca am fost prea subiectiv, revin cu o precizare: nu am cautat sa scap de amenda, ci am vrut sa nu fiu sanctionat pt ca am incercat sa parchez cu "bun simt" - Intr-adevar, recunosc - necunoasterea legilor nu te scuza de sanctiuni in cazul incalcarii lor. Oricum, de admirat ca nu mai e asa de greu sa le cunosti... Iata ca Primaria le publica si pe site - bravo bre! http://www.primariaclujnapoca.ro/HCL/2009-149.aspx Si, in fine, o sa adaug o poza cu masina, pt ca sa isi poata da oricine cu parerea... io am vazut parcari mult mai "grave" Iata pozele contraventiei (facute de mine - cu tel.mobil - musai sa ma credeti pe cuvant ca nu am mutat masina). Iata si procesul verbal (a fost intocmit cu datele furnizate de mine in contestatie).

11 comentarii:

 1. pai dupa cum vad eu in poza, e pe trotoar.

  RăspundețiȘtergere
 2. @Anonim - bine ma ca e pe trotuar - pune tu semnu' egal intre cum am parcat io si cum parcheaza aia de care nu poti sa treci pe trotuar, bine?
  Masina are 2m latime, deci dupa cum vezi am lasat cca 1.7m LIBERI pe trotuar! Dumnezeule, chiar i-am incurcat pe cei care (de placere probabil) se deplaseaza fix pe bordura!

  De destepti ca tine e plin...

  RăspundețiȘtergere
 3. Procesul acela verbal reprezinta avertismentul?
  Ca politaii astia au tendinta de a completa toate spatiile libere.
  Si mie mi-a venit avertisment acasa. Ce mi se pare ciudat este ca: are completat si campul avertisment(adica e bifat), la amenda este trecut: intre 240-300 RON adica 4-5 puncte amenda si sunt trecute si 3 puncte penalizare.
  Nu mai inteleg nimic din mazgaliturile de acolo.

  RăspundețiȘtergere
 4. @Anitta, da, procesul verbal reprezinta avertismentul (sanctiunea). Si da, e f confuz la tine ca au trecut si sumele...

  RăspundețiȘtergere
 5. Bravo! Am primit si u o amenda pentru lipsa unui tichet de parcare valabil si ma gandesc sa depun o plangere. Eram in trecere prin Cluj, vroiam sa vizitez Gradina Botanica, iar zona nu era marcata corespunzator (ca in Timisoara cel putin) cu semne din 50 in 50m care sa arate ca zona de parcare este cu taxa. Era unul singur la x-spe mii de metri, chiar la intrarea de pe strada principala, chiar daca strada mai era intersectata de alte x strazi, care nu aveau nici macar un exemplar la coltul strazii. Urat din partea lor, ce sa zic.

  RăspundețiȘtergere
 6. @Anonim, da, musai sa depui contestatie. Daca nu esti din CJ intereseaza-te cum sa o trimiti prin posta la primarie.

  RăspundețiȘtergere
 7. eu azi am primit o amenda de 200 de lei(100 in 48h) pe o strada unde aparatul de taxare nu functioneaza....am depus contestatie...iar acum astept un raspuns....

  RăspundețiȘtergere
 8. imi poti spune te rog unde ai depus mai exact contestatia? la Primarie sau la Judecatorie?

  RăspundețiȘtergere
 9. @Anonim, la Primarie, la Serviciul Parcari si Circulatie (parca) se depune constestatia... daca nu se rezolva, te duci in audienta la seful serviciului respectiv, si ca ultima solutie contesti amenda in instanta... ar fi bine sa ai un cunoscut avocat, si poate dura chiar si 6 luni (e de groaza sistemul)...

  RăspundețiȘtergere
 10. Nu vreau sa zic nimic sigur, ca sa nu spun prostii... Dar din cate stiu si eu (din Codul rutier si din OG 2/2001 - regimul contraventiei), in materie de circulatie rutiera, autoritatile publice locale nu sunt competente sa stabilieasca noi contraventii fata de cele care sunt deja stabilite in Cod, ca act normativ cu forta superioara si ca domeniu de activitate care este deja reglementat prin lege, OUG sau HG. Asa zice in art. 2 alin 2 din OG 2/2001. Daca este oprire neregulamentara conform Codului, atunci sa fie sanctionata conform codului. Numai ca in Cod si in regulamentul de aplicare scrie doar ca este interzisa stationarea pe trotuar, fara sa fie sanctionata ca si contraventie. Au si primariile ceva atributii prevazute in Cod, dar nu sa introduca noi contaventii la regimul circulatiei. Iar politia comunitara, locala sau cum se mai numeste ea, personal cred ca este o mare greseala. Daca autoritatile publice locale doreau sa aiba o politie mai puternica, mai dotata, mai profesionista,si o securitate mai mare pentru contribuabili, putea sa se dea o lege prin care Politia Nationala, a MAI, sa poata sa fie finantata si de la bugetele locale, dupa puterea fiecarei primarii, si astfel sectiile deja existente puteau sa fie dotate mai bine, politisti mai multi si mai bine pregatiti. Asa cum este acum a rezultat o feudalizare a teritoriului si o frangmentare, un pluralism legal si de actori de securitate. Mare pacat... Poate ma insel, ce ziceti?

  RăspundețiȘtergere
 11. dar pot primi (lasat in geam) un avertisment si apoi sa vina acasa amenda? Pai daca mi-a dat avertisment mai poate sa-mi dea si amenda, nu se considera avertismentul sanctiune, ca ca fost vazut si "iertat"doar cu avertisment, cum este la circulatie, daca da avertisment, nu mai da si amenda???

  RăspundețiȘtergere