2009/06/10

Gramatica in stil Vanghelie

Stim deja cu totii cine e Marian Vanghelie si stim ca nu stie cine sunt aia de la Depeche Mode.
Stim de el pentru ca - trebuie sa recunoastem - a devenit un personaj celebru - hei, omu' e pe Wiki, nu?

Cum a devenit celebru? Pai prin doza-i imensa de stupiditate si lipsa de cultura - intai a fost luat in ras si ne-am obisnuit cu totii, incet incet, sa il vedem la stiri. Pe el si pe altii ca el.

sursa foto: (c) http://www.ziua.ro/pics/2008/06/12/1213202056.jpg

"OK, " ...o sa zica unii... " nu e nevoie sa fii super cult ca sa faci parte dintr-un partid sau ca sa conduci un sector din capitala. " ...sau, ma rog, in cazul de fata, sa fii presedintele filialei din capitala...
"De acord " ... as spune... " insa e absolut necesar sa ai cunostinte minimale de limba romana".
Asta pentru ca trebuie sa vorbesti in public. E un argument suficient.
Ori daca alegi sa vorbesti in public ignorand regulile gramaticii, inseamna ca:
1. Sfidezi audienta (te doare'n cot de aia care chiar te asculta).
2. Nu vei reusi sa intelegi si sa respecti legile tarii (daca simple reguli de gramatica nu le poti urma).

Iata insa ca personajul nostru mi-a demonstrat (mie si tuturor celor care mai cred in aceleasi valori ca si mine) ca ma insel amarnic. Ca poate totusi gramatica e o porcarie inventata de unu' candva demult si ca daca e prea grea se poate schimba pentru a fi mai "accesibila" sau mai "usoara"... Ce drecu'...

Si nu numai ca mi-a demonstrat ca ma insel... influentele sale remarcabile in viata de zi cu zi, in presa scrisa si in audio-vizual se simt din ce in ce mai tare. Adica in tot ce ne inconjoara avem din ce in ce mai multa prostie.

Problema e urmatoarea: cu cat insistam mai mult in a tolera si/sau ignora un lucru total gresit, cu atat contribuim mai mult (la randul nostru) la a-l transforma in ceva corect, din cauza ca e "adoptat in masa".

Nu vreau sa spun ca e rau ca lucrurile "adoptate in masa" sa aiba influente asupra legislatiei (feedback-ul mi se pare cel mai important element in orice sistem), insa vreau sa spun ca incultura NU poate fi criteriul determinant in astfel de schimbari. "Prosti da' multi", in acest caz, NU se mai aplica.

... va urma (din pacate)...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu